Кава – улюблений напій значної частини людей. Запашна, з витонченим смаком та ароматом… Кожен ковток цього напою дарує неймовірну насолоду і неабияк бадьорить. Сучасний ринок пропонує широкий асортимент кави різних сортів, цінових сегментів і, відповідно, країн-виробників. У зв’язку з цим виникає питання «Як вибрати якісну каву, котра сподобається смаковим рецепторам?». Наша стаття знайшла вас вчасно. Розповідаємо!

Як вибрати смачну каву – смакові властивості, загальні поради

Вибір натуральної кави починається з урахування смакових властивостей напою. Відповідно, важливо обрати саме ту каву, яка буде відповідати вашим очікуванням. Гіркувата, з кислинкою, квітковими нотками, шоколадним післясмаком – вибір чималий. Почнімо!

Зернова чи мелена кава – що краще? Справжня кава сьогодні доступна у двох варіантах – в зернах, яку потрібно самостійно подрібнювати або мелена, котра відразу готова до споживання. Розглянемо смакові властивості обох варіантів!

Чим особлива кава в зернах та як вибрати її правильно?

Чорнобаївська кава

Зернова кава довше зберігає і краще розкриває свої смакові властивості. Кавові зерна, вирощені в різних країнах, мають різний післясмак. Перш ніж купувати, варто дізнатися відмінності. Пропонуємо ознайомитися з базовими нотками:

  • бразильські кавові зерна характеризуються терпкістю з ніжним горіховим присмаком;
  • напій з Колумбії має легку кислинку, якщо смак збалансований;
  • кавові зерна з Коста-Рики дуже щільні, з насиченим ароматом;
  • для ефіопської кави характерна легка гірчинка, ягідний присмак;
  • у зернах кави із Гватемали є присмак шоколаду зі спеціями, квіткові нотки;
  • суто шоколадні нотки відчуваються в індійському напої;
  • кавові зерна з Кенії – це про легенький присмак вина й аромат ягід.

Вибрати зерна кави правильно з першого разу без попереднього огляду доволі складно. Зазвичай такий товар продається надійно закритій непрозорій герметичній упаковці. Одразу радимо купувати в магазині чи замовляти через інтернет лише в того виробника, в якого багато позитивних відгуків.

Після покупки здійснюємо перевірку зовнішнього вигляду й аромату. Кавові зерна мають бути однакового розміру, без будь-яких тріщин чи плям. Ви відразу зрозумієте, що перед вами якісна кава, як тільки відкриєте упаковку і відчуєте яскравий насичений аромат без гіркоти, сирості тощо. Будь-які сторонні неприємні запахи свідчать про погану якість кави.

Кавові зерна, навіть в одній упаковці, можуть мати різний колір. Тон залежить від обсмажування. Добросовісний виробник неодмінно сповістить про це на етикетці.

Ступінь обсмаження кави

Види обсмажування наступні:

  • дуже легке – кавові зерна після обсмажування стають бежевими, мають ніжний, максимально м’який смак;
  • середнє обсмажування – коричневий колір зерен, присутня легка гірчинка;
  • віденське – кавові зерна темні, блискучі, присутній запах ефірних олій, легка солодкуватість;
  • сильне обсмажування – відтінок зерен шоколадний, смак яскравий з в міру гіркими нотками;
  • супер сильне обсмажування – кавові зерна темні, маслянисті, смак надзвичайно насичений. Напій з таким ступенем обсмажування часто подають у кав’ярнях.
Кава в зернах

Врахуйте цей нюанс при виборі, позаяк навіть затятому кавовому гурманові може не сподобатися поєднання різних видів обсмажування.

Специфіка і вибір меленої кави

Мелена кава

Чимало фахівців твердять про те, що якісною кава може бути лише в зернах. Насправді, це неправда. Якщо, скажімо, ви захочете купити готову мелену каву, щоб не витрачати час на щоденне подрібнення зерен, то це теж правильне рішення. Головне, обрати міцну герметичну упаковку. Таким чином, ви зможете довго насолоджуватися улюбленим смаком напою без втрати його смакових властивостей.

Під час приготування кави у різних ємностях – кавоварка, френч-прес, турка, чашка – відбувається процес змішування частинок кави, які розчиняються, з водою. Таке явище називається екстракція. Смак напою в різних посудинах відрізнятиметься. Ми ж прагнемо досягнути гармонії смаку й аромату, так? Тоді важливо обрати правильний тип помелу.

Існує чотири варіанти помелу:

  • грубий. Для максимального розкриття смакових властивостей напій повинен настоюватися до 7 хвилин;
  • середній. Оптимальний варіант, щоб заварювати каву в турці, кавоварці. Настоюється близько 5 хвилин;
  • тонкий. Використовується для кавоварок з фільтром. Час настоювання – 3 хвилини;
  • універсальний. Кавові зерна перетворюють у порошкоподібну суміш. Якщо шукаєте, яку каву вибрати для кавомашини, то подібний тип помелу – найкраще підійде, особливо, щоб приготувати еспресо. В турці така кава теж вийде смачною.

Мелена кава – чудова альтернатива зернам, адже суттєво економить час. Проте при виборі варто взяти до уваги те, що паперова упаковка не збереже аромату й смакових властивостей кави надовго. Радимо обирати напій у жерстяній банці. Такі продаються в інтернет-магазині Love Happiness & Food. Ємність міцна, повністю герметична, тому смак і запах ваша кава збереже, навіть за умови тривалого її зберігання.

Розчинна кава – за чи проти?

Розчинна кава

Про цей вид напою йдуть палкі дискусії. Комусь справді подобається кава у стіках, за смаки не судять. Істинні ж поціновувачі оберуть зернову або мелену. Розчинна кава суттєво поступається за смаковими властивостями обом вищезгаданим варіантам. Вона здебільшого гірка, з різким запахом. Єдина перевага – дуже низька ціна. Проте за насолоду вважаємо за краще переплатити.

Як правильно вибрати каву, залежно від сорту?

Сортів кави, насправді, багато. Найбільш популярними сьогодні вважається два – арабіка, робуста. Вони відрізняються смаком, концентрацією кофеїну тощо. Розповідаємо про обидва види, а ви обирайте!

Чи варто обирати арабіку?

Популярність арабіки переоцінити складно, бо практично 75% світового виробництва кави припадає якраз на цей сорт. Основна його відмінність від інших варіацій – широкий смаковий діапазон. Солодка, м’яка, різка, терпка – арабіка розкривається по різному, залежно від виду обсмажування. Розпізнати подібний сорт кави легко, вона має приємний фруктовий аромат.

Попри те, що арабіка – найбільш поширений сорт кави, для правильного вирощування їй потрібні відповідні умови. Висота – 900 м над р.м., прохолодний субтропічний клімат, багато вологи, хороший грунт, рівне правильне співідношення тіні і сонця.

Арабіка містить мало кофеїну (менше 1%). Подібна концентрація не чинить негативного впливу. Навіть навпаки, стимулює вироблення серотоніну, покращує концентрацію, чудово бадьорить.
Кавові зерна цього сорту характеризуються овальною формою і світло-коричневим кольором після обсмажування. Щодо смаку, то арабіка солодка, бо в ній вищий вміст фруктози. Такий сорт має чимало варіацій смаку та аромату, наприклад, шоколадні, фруктові, горіхові нотки.

Робуста – специфіка сорту

Робуста менш популярна, але і вона знайшла своїх поціновувачів. Близько 25% світового виробництва кави займає саме цей сорт.

Діапазон смаку в робусти менш широкий – різкий або нейтральний. Часто подібний сорт порівнюють зі смаком необсмаженого арахісу. Такий специфічний смак дає високий вміст кофеїну (майже 3%). Ця концентрація доволі шкідлива для здоров’я людини.

Кавові зерна робусти невибагливі до умов вирощування. Цей сорт твердий, «нецікавий» шкідникам, а ще – чудово росте на низьких висотах (від 200 м над р.м.).

Зовнішній вигляд робусти наступний: кругла форма, темний колір після обсмажування. Купуючи такий сорт, будьте готові до відсутності квіткового аромату і солодкого смаку. Така кава більш «брутальна», з дуже відчутною гірчинкою.

Комбінація арабіки та робусти – економія без суттєвої втрати якості

Купаж або бленд – змішування двох сортів кави. На сучасному ринку подібний варіант має великий попит, адже ціна у нього значно нижча. Якщо думаєте вибрати сорти кави в зернах, то ці обидва варіанти чудово доповнюють один одного.

Сайт Love Happiness & Food пропонує такий варіант поєднання – 30% арабіка (Бразилія) та 70% робуста (Індія). Готовий напій виходить гіркувато-солодким, має різкий, але приємний аромат. Ціна баночки змішаного сорту – від 260 грн.

Тепер ви знаєте як вибрати каву в зернах або мелену, розрізняєте їх смакові властивості, знаєте основні сорти. Заходьте на сайт Love Happiness & Food, дивіться асортимент і замовляйте якісну продукцію. Наша кава вам гарантовано сподобається. Раді кожному!

Додати коментар до цієї статті

0,0 rating

контактна інформація

Магазин: м.Львів, вул. Валова,2

Магазин: м.Львів, вул. Мазепи,1

lovehapinessfood@gmail.com

096 294 6276

графік роботи

Магазин: вул. Валова 2 (вхід з пл.Галицька), Львів
098 505 01 29
Графік роботи: Пн. - Нд. : 10:00 - 21:00
Магазин: вул. Гетьмана Мазепи 1, Львів
067 802 88 88
066 738 93 99
Графік роботи: Пн. - Нд. : 09:00 - 19:00

ми у соціальних мережах

А давайте станем друзями!

© 2024. All rights reserved Love Hapiness & Food .